Ste preizkusili že vse mogoče diete, rezultatov pa še kar od nikoder? V prvi vrsti morate biti prepričani, da ste izbrali pravo dieto zase. Določena hranila in živila na vsakega človeka delujejo nekoliko drugače. Vsak izmed nas pozna nekoga, ki lahko poje neomejeno vsega, pa je še vedno vitek. Geni so verjetno na njegovi strani, kar pa še vedno ne pomeni, da njegov način prehranjevanja ne vpliva škodljivo na njegovo zdravje.

Tokrat bomo pisali o zelo priljubljeni LCHF dieti in vas seznanili z vsem, kar morate vedeti o njej. Gre za dieto, ki bo spremenila vaše prehranjevalne navade in metabolizem, ter poskrbela za to, da se boste končno lahko znebili odvečnih kilogramov. In to na kakšen način. LCHF dieta prisega na maščobe!

Malo OH in veliko maščob

Za LCHF dieto je značilno predvsem to, da narekuje uživanje živil, ki so bogatejša z maščobami (zdravimi) in omejuje vnos OH (ogljikovih hidratov). Se sprašujete, kako je to lahko dobro za vašo telesno težo? Omenjena dieta bo poskrbela za to, da bo vaše telo pričelo za svoj vir energije porabljati maščobo in ne več ogljikovih hidratov, kot je bilo to doslej.

LCHF dobesedno pomeni “Low Carb, High Fat” oziroma po slovensko “malo ogljikovih hidratov, veliko maščob”. Če vam v tej sliki prehranjevanja še nekaj manjka, imate seveda prav. To so beljakovine. Tudi te človeško telo potrebuje, a pri LCHF dieti jih boste zaužili zgolj toliko, kot jih je treba za nujne fiziološke potrebe.

Kaj ni dovoljeno jesti pri LCHF?

Če boste želeli, da bi vam uspelo, se boste morali pri LCHF dieti strogo držati pravil. Odpovedati se bo potrebno nekaterim živilom, ki so ta hip verjetno na vašem vsakodnevnem meniju.

To so:

 • sladkor in vsa sladkana hrana,
 • sladkane pijače,
 • riž,
 • krompir in vsa škrobna zelenjava (koruza, korenje, …),
 • testenine,
 • sadje z veliko vsebnostjo naravnega sladkorja,
 • kruh.

Ker na ta način dieta zelo pozitivno vpliva na fiziološke procese v telesu in na samo zdravje posameznika, je seveda še kako dobrodošla tudi za osebe z normalno telesno težo. Brez skrbi, ne boste ob kilograme, le poskrbeli boste za izvajanje protivnetnih procesov v telesu, saj dieta na telo deluje antioksidativno.

Kaj je dovoljeno jesti pri LCHF?

Pa poglejmo še na seznam, ki je vsaj tako zanimiv kot prejšnji, če ne celo bolj. Kaj torej lahko jemo, če se želimo držati stroge LCHF diete? Omenili smo, da bo potrebno uživati več maščob, te pa boste dobili iz precej priljubljenih jedi, kot so:

 • meso (slanina, svinjina, govedina),
 • mastne ribe (losos, tuna, orada),
 • jajca na vse mogoče načine,
 • polnomastni mlečni izdelki (jogurti, siri),
 • naravne maščobe (svinjska mast, olivno olje, kokosova maščoba),
 • zelenjava z nižjo vsebnostjo OH (navadno gre za zeleno barvo – zelena solata, bučke, zelena, koleraba).

Zakaj LCHF dieta deluje?

Delovanje LCHF diete temelji na triku, ki ukani možgane na način, da do njih pride informacija o pomanjkanju hrane. Ker nenadoma ni več dovolj ogljikovih hidratov za »kurivo« in energijo, se zateče k drugim energentom. Prične uporabljati maščobo!

In to ne le maščobo, ki jo dajete vase, pač pa tudi tisto, ki se je z leti nabrala v maščobnih oblogah okoli vašega trebuha in drugje. Proces izgube odvečnih kilogramov bo tako končno stekel in pogled na tehtnico bo poslej precej drugačen.

Dnevni jedilnik po LCHF

Če si v glavi ta hip težko predstavljate, kako bo videti vaš jedilnik, smo spodaj pripravili enostaven in kar zadovoljujoč jedilnik za en dan.

 • ZAJTRK: na svinjski maščobi ocvrto eno jajce s popečeno slanino, ali pa denimo zelenjavna omleta iz dveh jajc.
 • KOSILO: piščanec z zeleno zelenjavo.
 • VEČERJA: mastni sir in nekaj dovoljene zelenjave po lastnem okusu.

Tako! Pripravljeni na veliko spremembo v svojem življenju.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.