Kilogrami, kilogrami, kilogrami … Še posebej spomladi, ko se počasi prebujamo iz zimskega spanca, podobno kot medvedje, a zgolj v glavah, se pričnemo čedalje pogosteje opazovati v ogledalu. In podoba, ki jo vidimo v njem, nam po navadi sploh ni všeč.

Zimski meseci nas malce uspavajo, radi se zadržujemo doma na toplem, preko nog poveznemo kakšno odejo in v roke vzamemo skodelico čaja in knjigo. Če bi bilo samo to, bi še nekako šlo, a kaj ko v tem času radi tudi kaj prigriznemo in se posladkamo. Rezultat tega vedenja pa je potem viden nekje v maju, ko zaskrbljeno pomerjamo poletna oblačila.

Pomagajte si z Atkinsovo dieto!

Če se ta hip sprašujete, kaj zapoveduje Atkinsova dieta, naj povemo, da bo ključnega pomena reči NE ogljikovim hidratom. Verjetno pa veste, kaj to pomeni. Z rdečo prečrtana bodo živila, kot so sladkor, sladice, testenine, krompir, bel riž, kruh in tako dalje. A brez skrbi. Vse ostalo bo ostalo na vašem meniju in brez dvoma boste znali nekako potešiti tisto praznino, ki se bo sprva pojavila v vašem želodčku.

Atkinsonova dieta
Atkinsonova dieta je razdeljena na tri faze, ki se jih je treba držati.

Atkinsova dieta (uporablja se tudi zapis Atkinsonova dieta) je zanimiva predvsem zaradi tega, ker boste uspešno izgubili odvečne kilograme, obenem pa ne boste izgubili mišičnega tonusa. Če kaj, potem je res grdo videti osebo, ki je močno shujšala, a so ji obenem upadle vse mišice. Pa ne gre zgolj za videz. Mišice igrajo pomembno vlogo v našem vsakdanu. Poleg tega, da napnejo našo kožo, skrbijo tudi za pravilno držo in to, da sploh lahko normalno funkcioniramo.

Kako se lotiti Atkinsove diete?

Bistvo Atkinsove diete so tri faze, katerih se je potrebno držati:

Prva faza je tako imenovana uvajalna faza, v kateri slaba dva tedna svoje telo postopoma navajamo na odvzem ogljikovih hidratov. Nikoli namreč ni dobro nenadoma prenehati z nečem. Tudi kajenje se opušča postopoma, da ni prevelikega šoka za telo, pa čeprav gre za zelo nezdravo razvado.

V drugi fazi preidemo na samo hujšanje oziroma izgubo odvečnih kilogramov. Čeprav smo v prvi fazi ogljikove hidrate odvzemali, pa jih v drugi postopoma (do neke mere) vračamo nazaj na svoj krožnik. Seveda zgolj tiste, ki veljajo za zdrave in koristne našemu telesu.

Potem napoči tretja faza Atkinsove diete. Ta se imenuje tudi »vzdrževalna« in je namenjena vzdrževanju stanja, ki smo ga dosegli. To pomeni, da se na naš jedilnik vrne vse, a v skrbno določenih količinah. Torej, toliko maščob, ogljikovih hidratov in vsega ostalega, kolikor jih telo potrebuje. Velja si zapomniti, da ima vsak med nami nekoliko drugačne potrebe, je bolj ali manj aktiven, zato tudi razlike pri prehrani.

Ohranite zdrav slog življenja

Poleg prehrane, ki jo zapoveduje Atkinsova dieta, pa je potrebno ves čas imeti v mislih tudi celoten zdrav slog življenja. To pomeni, da ne posedate zgolj doma, ampak se odpravite v naravo. Se pričnete ukvarjati s tekom, kolesarjenjem, tenisom, s čimer koli, kar vas veseli in pomeni, da boste svoje telo razgibali.

Na ta način boste okrepili telo in ga oblikovali, obenem pa poskrbeli tudi za boljšo psiho-fizično pripravljenost. Vse skupaj pa vodi do optimalne teže, a tudi zdravega srca in ožilja. Vidite, kako malo je treba, da človek živi zdravo in srečno?

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.