Ste tudi vi naveličani poplave različnih diet, ki obljubljajo čudežne rezultate? In še vedno jih verjetno z zanimanjem spremljate ter ugotavljate, da obstajajo takšne, ki jih priporočajo zdravniki in prehranski strokovnjaki, do takšnih, ki so videti že kar bizarne.

Morda je ena slednjih tudi dieta s čilijem in začimbami. Že pred leti so se na spletu pojavila namigovanja, da s to pekočo papriko hujšajo znane osebe. Za čili je namreč znano, da spodbuja metabolizem na način kot vadba, hoja ali tek, kar pomeni, da deluje tudi, kadar sedimo. Pa hujšanje s čilijem zares deluje?

Ali čili pomaga pri odpravi odvečnih kilogramov?

Na začetku se seveda postavi jasno vprašanje. Ali uporaba te pekoče paprike zares deluje na način, da pomaga topiti odvečne kilograme? Odgovor je DA, a je njegova uporaba v te namene za veliko ljudi neprimerna. Nekateri ne marajo pekoče hrane, spet drugi je ne smejo uživati.

Čili za hujšanje
Dieta s čilijem je v boju proti odvečnim kilogramov lahko zelo učinkovita.

Pekoči alkaloid v čiliju se imenuje kapsaicin in povzroča tisti znani občutek pekoče paprike v ustih. A ne deluje le tako, da topi maščobne celice, pač pa z uporabo čilija v prehrani shujšamo tudi zato, ker nam pekoč občutek v ustih pomaga prej nehati jesti kot običajno.

Delujejo tudi nekatere druge začimbe

Ko imamo podatek, da ne jemo preveč, kadar je hrana pekoča, je jasno, da lahko podobno na to vplivajo tudi nekatere druge pekoče začimbe. Poper je zagotovo ena izmed njih. Še posebej kajenski poper je odličen, in čeprav mu rečemo »poper«, gre v resnici za mešanico pekočih paprik.

Med hujšanju dobrodošle začimbe štejemo tudi kurkumo in cimet. Prva je značilna po svoji rumeni barvi, ki jo daje jedem, cimet pa je še kako dobrodošel v zimskih dneh in večerih kot tudi v kakšnem jabolčnem zavitku. Kurkuma deluje protivnetno, je močan antioksidant in pomaga čistiti jetra, iz katerih odstranjuje maščobo.

Cimet za hujšanje
Dieto s čilijem lahko nadgradite z uporabo začimb, npr. cimeta in kurkume.

Samo 3 g cimeta na dan bo dovolj, da bi uravnali svoj krvni sladkor in znižali nivo slabega holesterola v krvi. Ob tem pa bomo še uživali v prekrasnem vonju in okusu, ki nas zapelje v mirno otroštvo, ko so nam z njim v pecivih postregle naše babice.

Splošne smernice pri hujšanju

Čeprav si vsi še kako želimo odkriti čudežni napoj, živilo ali začimbo, ki bo brez dodatnega truda stopila naše maščobne obloge, pa žal tako enostavno ne bo šlo. Dieta s čilijem in začimbami v tem primeru ni nobena izjema. Čudežne tabletke, ki bi to znala, še nimamo, zato se bo treba zateči k preverjenim receptom, ki delujejo.

V prvi vrsti je treba poskrbeti za zdrav način prehranjevanja. To pomeni, da uživamo veliko sveže zelenjave in sadja vsak dan, ne pretiravamo z ogljikovimi hidrati in maščobami ter se odrečemo sladkorju in škodljivim razvadam. Veliko škode povzroča tudi hitra hrana, vključno s tisto predpripravljeno iz trgovine, ki jo zgolj pogrejemo.

Brez gibanja enostavno ne bo šlo

Do optimalne telesne teže prav tako ne bo šlo brez gibanja. Najsi bo to vodena vadba, rekreacija ali pa zgolj redna hoja in telovadba, mora biti gibanje del našega vsakdana. Narava nas je ustvarila zato, da se premikamo, in ne zgolj za sedenje. Poleg vsaj petih manjših obrokov dnevno moramo, naporom primerno, poskrbeti tudi za nekatere druge reči.

Športniki rekreativci in tisti, ki vadijo bolj zagnano, potrebujejo več beljakovin, nadomestiti pa je treba tudi izgubljene soli, vitamine in druge minerale, ki so ključni za delovanje telesa. Ne gre pozabiti, da vadbo ločimo na aerobno in anaerobno. Prva povečuje telesno pripravljenost, druga pa moč.

Vam ustreza pekoče? Potem bo dieta s čilijem za vas kot nalašč. Če ob vsem naštetem dodate še ščepec ustrezne začimbe, je le vprašanje časa, kdaj vam bo uspelo naslednjič z nasmeškom stopiti na tehtnico.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.