S telesno težo so kar precejšnji križi in težave. Redki so tisti »suhci«, ki lahko pojedo, kar želijo, pa se jim nikjer ne pozna. Večina med nami pa se mora kar precej ubadati s tem, da številke na tehtnici ostajajo v mejah normale. Kaj pa, ko temu ni tako, kako takrat shujšati, ne da bi pri tem močno trpeli?

Osnovna misel, ki se pojavi ob omembi hujšanja, je seveda odrekanje. Česa vse ne bomo smeli dati v usta, se pregrešiti s kakšno tortico in stradati od jutra do večera. A izguba odvečne telesne teže ne bi smela pomeniti tega. V prvi vrsti moramo pričeti pri sebi.

Miselni procesi

Če doslej nismo namenili naši prehrani pretirane pozornosti in jedli, kar nas je bila volja, potem se je potrebno najprej zazreti vase. Prav vsi imamo nekaj osnovnega znanja o tem, kaj je za nas dobro in kaj vsekakor ne. Najprej prečrtajmo vsa tista živila in jedi, ki odločno sodijo v rdeči stolpec.

Prehranska piramida
Prehranska piramida kot temelj zdravega prehranjevanja.

Potem se povprašajmo, koliko energije na dan potrebujemo. Največja težava s prekomernimi kilogrami izvira prav iz neenakomernega vnosa živil v telo glede na porabo. Predstavljajmo si kombi za prevažanje tovora. Poraba goriva bo odvisna od tega, kako težak bo njegov tovor kot tudi od priganjanja voznika ter količine goriva, ki jo prevaža s seboj.

Red in disciplina

Ko imamo pri sebi enkrat te pojme razčiščene, gremo lahko korak dalje. Ne glede na to, kako pametni smo, koliko knjig o zdravju smo prebrali in koliko zdravih receptov videli na spletu, ne bo nič pomagalo, dokler jih ne bomo začeli upoštevati.

Prav tako je potrebno razdeliti obroke na določene ure v dnevu in se ob tem zavedati, da telo potrebuje vsaj 5 različnih in odmerjenih obrokov na dan. Nikar ne izpustite zajtrka, ki je pravzaprav ključ za uspešen pričetek dneva. Pa se spet za hip vrnimo h kombiju.

Če je ta precej naložen in gorivo po malem dotakamo sproti, bo precej bolje glede porabe, kot pa če bi do konca poln rezervoar goriva vozili s seboj. Bilo bi težje, poraba bi bila večja in vozilo bi se precej močneje naprezalo kot sicer.

Zdrava in bogata hrana

Zelo pomembno je, kaj človek da vase. Hrana naj bo zdrava, čimbolj sveža in nepredelana. Tako v sadju in zelenjavi ostane največ vitaminov in mineralov, pri kosilu pa vase ne bomo zlili koktejla ojačevalcev okusa in drugih škodljivih reči. Za nameček nam prav te povzročajo odvisnost po ravno tistem posebnem okusu.

Vsekakor je potrebno vedeti, kaj vse določena živila vsebujejo. Koliko beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Ob tem pa seveda vedeti tudi, koliko vsega skupaj potrebuje človeško telo, da preživi običajen delovni dan.

Čeprav načeloma vse potrebno dobimo iz običajnega krožnika, pa je včasih potrebno seči tudi po kakšnem prehranskem dopolnilu ali vitaminih. Še posebej kadar katere vrste živil ne maramo. Denimo rib, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami.

Redno gibanje

Brez tega enostavno ne gre. Ne slepite se s tem, da ste morda v službi precej garali in se počutite utrujene. Sprehod ob kakšni reki ali po gozdu bo povsem drugače vplival na vaš um in telo. Tisti, ki se v službi fizično ne pretegnejo kaj dosti, pa si morajo vsekakor omisliti kakšno rekreacijo.

Tek, kolesarjenje ali nekoliko hitrejša hoja. Vse bolj priljubljen pri nas je tudi tenis, a pri tem potrebujete partnerja za igro in nekaj malega opreme. Lahko pa ste sami s seboj in svojimi mislimi kje v hribih ali na kakšni gozdni poti.

Ob upoštevanju vsega naštetega v tem članku lahko pridete do idealne teže brez pretiranega odrekanja in agresivnih diet.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.