Če za zimski čas velja, da vase vržemo marsikaj in to storimo z izgovorom, da telo potrebuje malce več zalog za hladnejše dneve in noči, pa ta izgovor izgine s prvimi spomladanskimi žarki. Takrat pa na našo vest potrka vse kaj drugega kot skrb za toplotno izolacijo telesa.

Zavemo se, da smo jedli nezdravo in morda precej mastno hrano, čemur pritrdi tudi prvi zmenek s tehtnico, ki povsem brez milosti prikaže realno stanje. Sledi pregled sprememb v ogledalu, ki prav tako nikoli ne laže, in soočeni smo z neizpodbitnim dejstvom. Potrebujemo spremembe!

Nad strupe z očiščevalno dieto

Hrana, ki deluje proti strupom, ki so se nakopičili v telesu, in je nadvse zdrava, običajno raste na našem vrtu. Če vrta nimamo, pa raste v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji. Pomembno je, da uživamo sveže sadje in zelenjavo, ki je hkrati tudi sezonska.

A v pestrem naboru zelenila in rdečila najdemo tudi takšne vrste, ki na naše telo vplivajo še prav posebej blagodejno. Govorimo živilih, ki so bogata z antioksidanti. Prav ti ščitijo naše celice in jim pomagajo, da kar najdlje ostanejo v najboljši formi, kar se nenazadnje pozna na našem obrazu, očeh, koži in tudi količini energije.

Kako razstrupiti telo?

Najprej moramo razstrupiti svoje možgane. Pa za začetek ne s čarobno paličico ali skledo solate, pač pa sami pri sebi. Odločiti se moramo, da je zdravo življenje tisto, kar zares želimo, in si priznati, da bomo do tega prišli le z zdravimi prehranjevalnimi navadami in rednim gibanjem na svežem zraku. Ko bo ta del enkrat za nami in bo prva kljukica na seznamu narejena, bo čas za naslednjo.

Potrebno se bo znebiti vse predelane in preveč mastne hrane. Pa seveda ne pride v poštev način, da bi jo karseda hitro pojedli, pač pa se moramo obrniti proč od nje. Enako velja za hitro prehrano. Ta naj bo hitra le še v primeru, da boste na vrtu iz zemlje potegnili kak korenček, ga oprali in poglodali kar na licu mesta.

Zakaj očiščevalna dieta pomaga?

Enostavno zato, ker se bomo znebili nakopičenih smeti v telesu, hkrati pa vnašali v telo le tisto, kar blagodejno vpliva na procese, ki se v njem odvijajo. Pomislite na smeti, ki jih imate doma. Si predstavljate, da jih celo zimo ne bi nosili v zabojnik le zato, ker je zunaj mraz? Grozno, kajne?

Z očiščenjem toksinov iz telesa se bomo znebili tudi neprestanih prehladov, grip in drugih obolenj, ki so posledica oslabljenega imunskega sistema. Potrebovali bomo manj zdravil, ki močno smetijo naše telo, obenem pa se bomo tudi počutili precej bolje in polni energije.

Hitra ali počasna očiščevalna dieta?

Vsi smo že slišali od kakšnega prijatelja ali prijateljice, da je v nekaj dneh očistil svoje telo. Pri tem je uporabil različna sredstva, ki se kupijo v lekarni, ali pa doma zamešal kar kakšno domače. V tem primeru bodimo pozorni na to, kaj bomo uporabili, saj gre lahko za precej agresiven napad na prebavo. Res pa je, da bomo težko verjeli, kaj vse bo prišlo iz nas.

Pri hitrejši očiščevalni dieti se navadno uporablja raztopina iz javorjevega sirupa ali medu, soka limone in malce pekoče paprike/čilija ali kajenskega popra. Zadevo se pije 10 dni, pri tem pa je potrebno dodati, da gre za precej strog post. Med hitrejše očiščevalne diete sodi tudi razstrupljanje z grenko soljo, ob kateri boste jedli zgolj nemasten zajtrk in kosilo ter spili precej grenivkinega soka. Prav daleč ne boste smeli, saj lahko vsak hip potrebujete stranišče.

Prehitro morda ni najbolje

Mi vam svetujemo kakšno počasnejšo varianto. Vzemite si 1 mesec časa, pripravite načrt očiščenja telesa z naravo in uživajte zdravo, nepredelano hrano. Ob pitju sadno-zelenjavnih sokov boste poskrbeli tudi za več gibanja z rednimi sprehodi ali urejeno vadbo.

Pri hrani bodite zmerni, držite se sadja in zelenjave, upoštevajte, da je boljše tisto, ki ne vsebuje veliko sladkorja, za kosilo si postrezite s polnozrnatimi testeninami. Zvečer pa kakšen kos polnozrnatega kruha in lahek namaz ali ribe.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.