Vas beseda paleo spomni na nekaj iz davne preteklosti? Tako je tudi prav. Ljudje smo se skozi leta naučili zelo nezdravo prehranjevati. Prej ekološko meso, sadje in zelenjavo smo počasi zamenjali s predelano hrano, polno vseh mogočih dodatkov, k srcu pa nam je močno prirasla tudi hitra prehrana.

Ko danes človeka vprašaš, ali ve, da se nezdravo prehranjuje, je njegov odgovor navadno pritrdilen. Ko ga vprašaš, zakaj, pa so odgovori prav tako zelo podobni. Vsem je skupna točka današnji tempo življenja, ki človeku več ne dovoljuje, da bi si vzel čas zase in tudi za to, da bi si pripravil konkreten in zdrav obrok.

Paleo dieta nas vrača h koreninam

Predstavljajte si, da živite daleč nazaj v času, ko se je človek prehranjeval s tistim, kar je ujel ali nabral. Vse je zraslo v okolju brez kemije in je bilo tako seveda zdravo in hranljivo. Znanstveniki in raziskovalci trdijo, da v tistem času človek ni poznal današnjih bolezni.

Prav tako ni bilo težav s prekomerno telesno težo, saj so se morali za svojo hrano precej potruditi, preden je pristala na njihovem meniju. Pa za hip pozabimo na davne čase in se vrnimo v sedanjost. V čas, ko kosilo na nas čaka v zamrzovalniku ali pa za svoj obrok poskrbimo pri uličnem prodajalcu hitre hrane.

Katera živila dovoljuje paleo dieta?

Morda ste že naveličani branja in razmišljanja o najrazličnejših dietah, ki so na koncu bolj ali manj uspešne. A pri paleo dieti vsekakor ne boste potrebovali povsem novega predznanja. Jedli boste nepredelano in čimbolj svežo hrano. Meso, ribe, jajca, zelenjavo, sadje, oreščke in tako dalje.

Prehranjevanje po paleo dieti
Prehranjevanje po paleo dieti dovoljuje mnoga okusna živila.

Tudi druge reči, kot so olja (hladno stiskana) in morski sadeži, se bodo znašli na vašem krožniku. Zapomniti si velja le, da hrana ne sme biti predelana ali vnaprej pripravljena. Vsekakor boste morali na stran odriniti različna peciva, pice, škrobnata živila in denimo alkohol. Ampak, če je dobro za zdravje …

Kako se lotiti paleo diete?

Za začetek boste torej s svojega jedilnika umaknili vso predelano hrano, mleko in mlečne izdelke, škrobnata živila (krompir in druga škrobna zelenjava), stročnice, sladkor in alkohol. Jedli boste nepredelano meso, jajca, ribe, oreščke in zdrave maščobe. Vzeti pa si boste morali tudi nekaj časa za pripravo obrokov.

Ne zastavljajte si kakšnih konkretnih ciljev v povezavi s kilogrami. Raje si paleo dieto zamislite kot vrata, ki vodijo do zdravja in boljšega počutja. S tako veliko spremembo v prehranjevanju bodo seveda prišle tudi opazne spremembe. Te bodo zelo pozitivne, le vztrajati bo potrebno vsaj en mesec.

Kakšni so učinki paleo diete?

Prehranjevanje po paleo dieti prinaša izjemno ugodne učinke za telo. Zniža se slab holesterol, uravna se krvni tlak, zelo pozitiven vpliv se pokaže tudi na spalnem vzorcu. Če imate morda težave s spanjem, je povsem mogoče, da bodo te izginile.

Vsekakor pa boste zelo hitro opazili, da narašča vaš nivo dnevne energije. Več bo volje do dela in gibanja na sploh. Imate težave s kožo ali alergijami? Ogromno ljudi, ki so se lotili paleo diete, poroča, da so se znebili nekaterih alergij, pravzaprav vsi pa opažajo lepšo, bolj zdravo in sijočo kožo.

Živite zdravo z naravo

Dejansko je vse skupaj povzeto v tem kratkem naslovu. Prehranjevanje po paleo dieti bo zdravo in z roko v roki z naravo. Torej vse tisto, kar nam narava lahko da. Bodite pa pozorni tudi pri uživanju mesa, da bo to pridelano v ekološki reji. Tudi hrana za te živali ne sme vsebovati strupov in kemikalij za naše telo.

Pa brez strahu. Še vedno bo pred vami na krožniku krasen zrezek ali morska pojedina. Nikakor pa ne smete seči po klobasah, salamah in drugih predelanih živilih, saj vsebujejo kup reči, ki jih človek zelo težko prebere že z etikete. In če nečesa ne znamo niti izgovoriti, potem verjetno ni za v usta.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.