Ko se človek v določenem trenutku prične zavedati odvečnih kilogramov in se jih seveda želi tudi znebiti, najprej na vrsto pridejo seznami vseh bolj in manj priljubljenih diet. Oseba v ogledalu nam enostavno ni več všeč in ustrašimo se za lansko garderobo.

Vedno znova so tako v mislih kopalke, ki so bile kupljene prav lani, ali pa modne hlače, kakšna bluza in podobno. Še bolj kot menjava garderobe, pa bi nas moralo v resnici skrbeti naše zdravje. To je še posebej na udaru, kadar govorimo o podrtem ravnovesju v telesu in neuravnoteženem prehranjevanju.

Katero dieto izbrati?

Kot rečeno, na spletu danes najdemo kopico različnih, bolj ali manj uspešnih diet, ki so bolj ali manj tudi priljubljene. Človek je vedno znova presenečen, ko v določenem trenutku spozna kaj vse je v resnici pripravljen storiti, da bi se znebil viška kilogramov in se spravil v formo. Ampak, ali je »storiti« prava beseda, ko govorimo o hujšanju s pomočjo različnih diet?

Je in ni. Tudi med dietami najdemo takšne, ki jim lahko rečemo kar brutalne in morda celo škodljive za naše zdravje. V takšnih primerih je potrebno enostavno reči NE in se lotiti česa drugega. Pa povejmo za začetek nekaj o dietah in izberimo takšno, ki je ne le slišati dobro, pač pa je tudi učinkovita.

Prehranjevanje po mediteranski dieti

Tako kot je slišati, je dejansko tudi v resnici. Gre namreč za dieto, ki je izjemno zdrava, ob njej pa ne boste stradali, pač pa uživali v vseh mediteranskih dobrotah in okusih. Pomislite na prebivalce Mediterana, kako srečni so videti, kako bleščeče sije njihova koža in kako živahni so. Ste opazili, da gre večinoma za vitke in srečne ljudi?

Pečena riba z zelenjavo
Priljubljeno kosilo po mediteranski dieti: pečena riba z zelenjavo.

Seveda nekaj od tega zagotovi tudi prijetno mediteransko okolje, a ključna sta dva vidika, ki prinašata zdravje v vsak dom. Zdrava prehrana in gibanje. Brez gibanja ni nič in tudi ob tej priložnosti vam bomo seveda na dušo položili, da si omislite kakšno vrsto rekreacijo ali vsaj redne sprehode, ki naj ne bodo krajši od 40 minut. Tudi malce hitrejši korak vam ne bo škodil.

In kaj jesti pri mediteranski dieti?

V prvi vrsti se je potrebno zavedati pomena zajtrka. Gre za obrok dneva, ki ga nikakor ne smete preskočiti. Čeprav morda zamujate na kak sestanek ali pa se vam mudi v službo, si nekako privoščite zajtrk. Lahko si ga vzamete tudi na pot, a za prehranjevanje kljub vsemu svetujemo umirjenost.

Jejte manj sladko sadje (vsekakor ne banan), popestrite obrok z oreščki, mlekom, ovsenimi kosmiči, obvezno pa recite NE sladkorju. Če vas nesladkan obrok moti, uporabite raje malce domačega medu. Seveda pa ni nobene potrebe, da bi vsako jutro glodali samo sadje in oreščke. Zelo zdrav zajtrk bo tudi jajce, pečeno na olivnem olju.

Kaj pa kasneje?

Do kosila boste lačni in takrat za lakoto poskrbite s kakšnim sadjem, ki vam vedno poboža dušo. Če svoje dnevne porcije mandljev, lešnikov in ostalega še niste vrgli v zajtrk, si lahko privoščite tudi za pest mešanih oreščkov. Za kosilo pa boste še posebej srečni, saj boste imeli na krožniku perutnino ali ribe, na pari kuhano zelenjavo, solato …

Vedno pa pazite pri pripravi hrane, saj vanjo ne smete zamešati vseh mogočih maščob. Uporabljajte zdrave maščobe in večinoma posegajte po olivnem olju. Če vam to ta hip morda ne leži najbolj, vas lahko potolažimo, da se boste okusa vsekakor navadili in potem ga ne boste več želeli zamenjati za nič na svetu.

Večerja po mediteranski dieti

Če želite uživati v sreči in lahkotnosti mediteranskih ljudi, potem boste večere sklenili s sadjem in kakšnimi manj mastnimi mlečnimi izdelki, kot so;manj mastni jogurti in siri. Če kaj, potem se boste morali pri mediteranski dieti izogniti vsej predelani hrani, kar pa je seveda dobro za vaše telo.

Dnevne obroke boste v glavnem razdelili na dva manjša in dva večja, kot pa boste lahko hitro ugotovili, stradali vsekakor ne boste. Mediteranska hrana je zdrava, navdušuje s svojo lahkotnostjo in okusi, nasmešek na ustnice pa vam bo kaj hitro priklicala tudi številka na tehtnici.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.