Se vam zdi ta poziv iz naslova malce nenavaden, morda zgolj kot provokacija? Resnica je, da hoja zares pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov in pod določenimi pogoji močno vpliva na topljenje maščob. Smo pritegnili vašo pozornost? Tako je prav!

Človeško telo ni narejeno za posedanje pred računalniškim zaslonom ali televizijo. Človek ima dve nogi z namenom, saj naj bi ju prav ti prenašali po svetu. Ne avtomobil, vlak ali avtobus. Če upoštevamo naravo svojega bistva in telo zaposlimo za tisto, čemur je bilo namenjeno, težav z odvečnimi kilogrami kmalu ne bo več.

Tudi vaš telefon zaploska ob 10.000 narejenih korakih?

Ste se kdaj vprašali, zakaj vaš pametni telefon tako navdušeno opozarja in čestita, da ste dosegli 10.000 korakov v enem dnevu? Podatek vsekakor ni podan na pamet, saj za njim stojijo dejstva. In zakaj prav 10.000 korakov, kaj se takrat prične dogajati v telesu?

Fit zapestnica za štetje korakov
Odlična pomočnica za štetje korakov je tudi fit zapestnica.

Strokovnjaki za to področje so ugotovili, da doseženih 10.000 korakov v telesu sproži neke vrste verižno reakcijo, ki pripomore k znižanju previsokega krvnega tlaka, to pa seveda vpliva na srčno žilne bolezni. Če boste pri hoji dovolj zavzeti in se ne boste le lagodno sprehajali, boste v tistih šestih ali sedmih kilometrih pokurili kar nekaj kalorij.

Koliko lahko shujšam s hojo?

Kar je pri hujšanju s hojo precej zanimivega, je dejstvo, da boste shujšali ne glede na to, ali boste spremenili trenutno prehrano ali ne. Seveda se svetuje, da je prehrana raznolika, zdrava in dobro odmerjena, a za hujšanje s hojo vam dejansko ne bo treba stradati.

Pa še podatek, ki vas verjetno najbolj zanima: koliko boste lahko s hojo shujšali. Najprej povejmo, da hujšanje s hojo pomeni počasno, a zanesljivo hujšanje. Morda boste na mesec res shujšali zgolj kilogram ali dva, na koncu pa se bo to še kako poznalo. Še posebej, ker do idealne teže ne boste prišli prehitro in na nezdrav način.

Kako se lotiti hujšanja s hojo?

Odvisno od tega, kako zvesti ste svojim sprehodom in pohodom. Če se šele imate namen resneje ukvarjati s hojo, vam priporočamo, da svoje pohode razdelite na nekaj delov. To pa zato, da boste hodili intenzivno in ne zgolj eno uro. Če boste denimo hodili eno uro, potem je najbolje pričeti s 3x 20 minut hitrejše hoje.

Ko boste začutili, da to razdaljo zlahka premagate v enem kosu, boste pač sami podaljšali ali zgolj dvignili tempo hoje. Predlagamo vam tudi, da si omislite peš hojo v službo ali po opravkih, če pri tem ne potrebujete nujno avtomobila. Tudi vožnjo z dvigalom naj zamenjajo noge, pa boste še kako hitro v pravi formi in še s kakšnim dodatnim kilogramom na tehtnici manj.

Nekaj nasvetov pri hujšanju s hojo

Ker boste hodili intenzivno, je priporočljivo, da se pred hojo nekoliko ogrejete in raztegnete mišice. Vedno hodite z odmerjenim korakom in le-tega ne povečujte, kadar boste želeli iz sebe iztisniti več. Raje pospešite tempo, saj se boste s tem izognili nepotrebnim poškodbam mišic in sklepov. Pri hoji uporabljajte roke kot nihala, ki vas bodo v ritmu poganjale naprej. Ne držite rok v žepu, še najbolje pa bo, če boste pri hoji uporabljali pohodne palice.

Imejte pri sebi vedno tudi stekleničko z vodo. Če začutite slabost, zmanjšajte tempo in se vedno prilagodite svojim sposobnostim. Ko boste enkrat začutili lahkotnost v nogah in tudi v svoji glavi, pa kar pogumno in pretecite nekaj metrov. Kdo ve, morda pa se kmalu navdušite tudi nad tekom.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.