Ko človek v naslovu prebere, da bo hujšal z jajci, si sprva sploh ne predstavlja, kako bo videti njegov jedilnik. Jajce z jajcem in povrhu še eno jajce? No, jajčna dieta ne ravno povsem tako. Vsekakor pa bodo 1 teden ali dva na vašem meniju glavna prav jajca.

Gre za zelo zdravo živilo, ki našemu telesu priskrbi veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, so pa tudi zelo bogat vir holina. Jajce nima pretirano visoke energijske vrednosti, saj je 2/3 jajca sestavljeno iz vode. Ampak kako bodo jajca pomagala pri izgubi kilogramov?

Zakaj jajčna dieta deluje?

V sami osnovi so zadeve precej enostavne in logične. Jajčna dieta sloni na visokem vnosu beljakovin in precej nižjem deležu ogljikovih hidratov, kar posledično pomeni, da telo stradate glavnega vira energije, zato si je primorano poiskati drugega.

Tega pa najde kje drugje kot v maščobah. In jajca so tudi zelo zdrava, čeprav z njimi ne gre pretiravati. Prav zato se z jajčno dieto hujša samo določeno obdobje, nato pa je potrebno ostati discipliniran pri nadaljnjem prehranjevanju. Nikakor pa se ne vrniti na staro pot, ki očitno ni bila prava.

Kaj jesti pri jajčni dieti?

Kot smo že omenili, vam pri jajčni dieti ne bo treba jesti samo jajc. Čeprav nekateri priporočajo prav to, pa bi mi svetovali, da svoj jedilnik vseeno nekoliko popestrite. Prehranjevanje samo z jajci namreč ni pretirano zdravo. Prav zato tudi sama jajčna dieta ne traja dlje kot teden ali dva, saj vmes že dosežemo želene rezultate.

Jajca, sadje, zelenjava in meso
Pri jajčni dieti si boste lahko privoščili tudi druga živila, ne le jajca.

Ob jajcih boste tako lahko uživali določene vrste sadja, pusto piščančje meso, govedino, ribe in nekaj zelenjave. Ob vsem tem pa tudi kar nekaj vode, na katero ne gre pozabiti. Kruha na vašem jedilniku ne bo, lahko pa boste pregriznili kakšen prepečenec.

Česa ne jesti pri jajčni dieti?

Pri jajčni dieti se boste morali na široko izogniti ogljikovim hidratom in alkoholu. Na sladkor pozabite, prav tako na sladkane pijače in slane prigrizke. Med izvajanjem diete z jajci so ogljikovi hidrati najstrožje prepovedani, zato se prej pozanimajte, v katerih živilih jih je največ.

Pri jajčni dieti govorimo o visoko beljakovinski dieti, ki prinaša tudi hitre in več kot očitne rezultate. Prav zaradi hitrega delovanja je potrebno biti pri vztrajanju z dieto previden. Če niste prepričani, da je takšna dieta primerna za vas, se prej vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom.

Koliko kilogramov odnese jajčna dieta?

Odgovor na to vprašanje vas bo naravnost navdušil. Ne glede na to, da bo dieta z jajci trajala zgolj teden ali dva, pa bodo rezultati naravnost fenomenalni. Ljudje, ki so se diete resno lotili, poročajo o izgubi 10 do 15 kilogramov v obdobju dveh tednov.

Seveda ne gre prezreti, da so osebe, ki so se pohvalile z najboljšimi rezultati, tudi redno telovadile ali se ukvarjale z neko vrsto rekreacije, morda celo fitnesa. Ker je cilj diete, da telo prisilimo v porabo maščob za energijo namesto ogljikovih hidratov, sama dieta nekoliko spominja tudi na ketonsko.

Previdno z jajčno dieto

Še enkrat bomo povedali, ker nikoli ni preveč. Z jajčno dieto ne smete vztrajati dlje kot je predvideno, pri tem pa je potrebno po 1 tednu obvezno narediti premor. Spremljajte svoje počutje in obnašanje telesa, saj določene diete drugače vplivajo na različne ljudi.

Prav tako nikar ne pozabite na pitje vode. Te na dan spijte vsaj 2 litra, med obroki pa si lahko privoščite tudi nesladkano kavo ali čaj.

In za konec še primer jedilnika jajčne diete:

  • Zajtrk: dve trdo kuhani jajci in pomaranča.
  • Kosilo: piščančje meso s solato.
  • Večerja: kuhana riba in 1 trdo kuhano jajce.
Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.