Želite shujšati in nikakor ne najdete prave diete zase? Če še niste poizkusili, bi vas lahko do želenih rezultatov pripeljala ločevalna dieta. Gre za dieto, pri kateri je zelo pomembno, da se med seboj ustrezno loči živila z vsebnostjo škroba, ogljikovih hidratov, beljakovin in sadno-zelenjavnega dela.

Bistvo diete je popolna sprememba prehranjevalnih navad in delovanja metabolizma, kar na koncu privede do idealne telesne teže. Dodajmo, da gre pri ločevalni dieti za proces, ki se odvija 90 dni, zato boste morda kje zasledili tudi, da se dieta imenuje 90-dnevna.

Vsak dan določena vrsta živil

Če se sprašujete, kako boste v teh 90-ih dneh razdelili svoj jedilnik, povejmo, da boste po 5 dni vsak dan jedli drugače. Vaši dnevi se bodo za trajanje ločevalne diete razdelili na:

  • beljakovinski dan,
  • škrobni dan,
  • ogljiko-hidratni dan,
  • sadno-zelenjavni dan.

Ste prešteli do 4 in vam manjka še peti dan? Imate prav in povemo vam, kaj boste jedli peti dan ločevalne diete. Nič! Peti dan se boste postili in pili samo vodo ali nesladkan čaj, vaše telo pa se bo tako znebilo toksinov.

Se pa napotki pri ločevalni dieti na tem mestu nekoliko razlikujejo. Nekateri prisegajo na post zgolj vsak 29. dan. V tem primeru bi peti dan pač ponovili svoj prvi dan in tako dalje. Ampak kaj jesti na posamezne dneve?

1. Beljakovinski dan

Zajtrk je vse dni lahko sestavljen samo iz sadja. Da jutranji obred ne bi postal preveč enoličen, si občasno pripravite kakšen okusen smoothie. Prvi dan vašega novega jedilnika bodo na vrsti živila, ki vam bodo verjetno najbolj pri srcu, saj boste lahko uživali dokaj običajno hrano.

Beljakovinski dan
Na beljakovinski dan si lahko privoščite pusto meso ali nemastno ribo.

Pri tem imamo v mislih nemastne ribe, nemastno meso (kuhano), pusto perutnino, mlečne izdelke (mleko, navadni jogurt, sir), jajca. Lahko pa boste uživali tudi nekaj zelenjave, a ne vse. Dovoljeni so solata, špinača, ohrovt, cvetača, zelje, pesa, paradižnik … Za kosilo si lahko privoščite tudi kos polnozrnatega kruha.

2. Škrobni dan

Ko napoči škrobni dan, bodo na vrsto prišla živila, kot so krompir, fižol, riž, leča, koruza in jedi iz različnih žit. Še vedno velja, da za zajtrk uživate samo sadje. Sčasoma se boste naučili sadni zajtrk pripraviti vsak dan nekoliko drugače, zato vam bo hitro postal všeč.

Škrobni dan
Na škrobni dan lahko uživate krompir, lečo, fižol in druga škrobna živila.

Najbolj enostavno kosilo na škrobni dan je verjetno pečen krompir in skleda solate. Po kosilu je priporočljivo spiti med 2 in 3 dcl čiste zelenjavne juhe. Velja si zapomniti, da si lahko kos polnozrnatega kruha in juho privoščite samo v času kosila. Večerja pa naj bo nekakšna polovička siceršnjega kosila.

3. Ogljiko-hidratni dan

Ta dan nekateri imenujejo tudi dan razvade. Če ste se prejšnji dan malce lovili med živili, ki vam morda niso najbolj po godu, pa vas na ogljiko-hidratni dan čaka malce popusta. Lahko si boste namreč privoščili polnozrnate testenine, pico (brez sira) in celo kaj sladkega.

Ogljiko-hidratni dan
Na ogljiko-hidratni dan si privoščite polnozrnate testenine z okusno omako.

O sladici je morda najbolje razmišljati za večerjo, medtem ko bo zajtrk kot vedno saden, za kosilo pa kar testenine s paradižnikovo omako in solata. Med obroki naj pretečejo vsaj 3 ure. Da kosilo ne bo vedno enako, si lahko skuhate zelenjavno rižoto ali denimo kuskus.

4. Sadno-zelenjavni dan

Za zaprisežene mesojedce verjetno kar »dan groze«, a brez skrbi. Prav nič hudega ne bo, saj je na voljo veliko vrst različnega in okusnega sadja in zelenjave. Pri tem pa bodite pozorni, da se boste pri enem izmed obrokov (zajtrk) posvetili zgolj eni vrsti sadja. Sicer pa lahko čez dan posežete po vseh.

Kaj pa po 90-ih dneh?

Ko človek prebere, čemu se bo moral odrekati 90 dni, verjetno pomisli tudi, da bo po pretečenem obdobju znova jedel kot pred dieto. To do neke mere sicer drži, a vseeno je dobro biti zmeren. V treh mesecih boste svoj metabolizem namreč navadili na povsem nov ritem in slog prehranjevanja.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.