Težave s prekomerno telesno težo so postale kar velik problem celotnega človeštva. Morda le kje v Aziji ne boste opazili pretirano debelih ljudi, sicer pa se je debelost »razpasla« po vsem svetu. Žal smo si zanjo v večini primerov krivi sami, čeprav po drugi strani to pomeni, da lahko težave sami tudi odpravimo.

Debelost pa ne izvira zgolj iz prenajedanja. K višku kilogramov izdatno pripomorejo nekvalitetna ali hitra prehrana, preveč slabih maščob in na splošno neuravnoteženost zaužitih živil.

Ste že slišali za keto oz. ketonsko dieto? Tokrat vam bomo o njej zaupali nekaj poglavitnih značilnosti.

Stran z ogljikovimi hidrati

Če se boste lotili ketonske diete, potem bodite pripravljeni na presenečenja. Če ste doslej menili, da je beseda maščoba sinonim za debelost, pomislite dvakrat. Pri ketonski dieti boste namreč zaužili največ maščob, beljakovin ravno toliko, kot jih telo nujno potrebuje, ogljikovih hidratov pa samo za vzorec.

Pa še za ta vzorec velja, da naj izvira iz zelenolistne zelenjave. Kar dve tretjini potrebne energije boste namreč črpali iz maščob, preostanek pa iz proteinov in ogljikovih hidratov.

Zamenjava vira energije

S ketonsko dieto boste telo v resnici privedli v stanje ketoze ali stradanja na način, da bo pričelo kuriti zaloge maščob za dnevne potrebe po energiji. Če so bili glavno gorivo prej ogljikovi hidrati, jih bodo tako zamenjale maščobe. Dejstvo, da boste pri tej dieti jedli zelo malo beljakovin, prinaša novo spoznanje.

Zdrave maščobe
Bistvo keto diete so zdrave maščobe, ki zagotavljajo dovolj energije.

Beljakovine pridobivamo iz živil živalskega in rastlinskega izvora. Ker bo beljakovin na krožniku precej manj kot pred pričetkom diete, je še toliko bolj pomembno, da so te kvalitetnega izvora. Najboljše beljakovine najdemo v jajcih, mastnih ribah, mesu in denimo stročnicah.

Vplivi ketonske diete

Ko govorimo o značilnostih keto diete, ne moremo mimo njenega vpliva na zdravje. Z uporabo ketonske diete se zmanjša možnost nastanka diabetesa tipa 2, zmanjšajo se nevarnosti nastanka srčno-žilnih bolezni, izboljša se krvni tlak, dieta pozitivno vpliva na duševno stanje in seveda na izgubo odvečne teže.

A pri ketonski dieti gre opozoriti tudi na morebitne nevarnosti. Ker gre za precej stroge restrikcije in močno zmanjšan vnos ogljikovih hidratov in beljakovin, je potrebno biti skrajno previden pri vsakodnevnem prehranjevanju. Prav tako pa ta dieta ni primerna za vsakogar, pač pa zgolj za zdrave ljudi, zato se pred pričetkom diete o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

Sprva se ne boste počutili najbolje

Gre za simptome, ki veljajo za značilnost ketonske diete. Zaradi precejšnje spremembe pri vnosu določenih živil v telo se to navadno dokaj burno odzove. Predstavljajte si, da ste redni kadilec, potem pa nekega jutra vržete proč škatlico cigaret in se odločite živeti zdravo. Vaše telo se nekaj časa s tem ne bo ravno strinjalo in vam bo povzročalo težave.

Enako je s hrano. Tudi od določene vrste hrane je lahko človek oziroma njegovo telo zasvojeno. Če se sprašujete, za katere simptome gre, povejmo, da se ti običajno pokažejo kot utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje elana, poslabšanje kvalitete spanca in prebavne težave. Simptomi navadno izzvenijo v 10 do 14 dneh.

Še nekaj informacij o keto dieti

Če se boste resno lotili ketonske diete, vedite, da boste prikrajšani tudi za sadje. V njem se namreč skriva precej ogljikovih hidratov (sladkor), lahko pa si boste seveda vseeno kaj privoščili. Denimo kakšno pest jagodičevja ali zdravih oreščkov.

Pozabite na: kruh, testenine, ovsene kosmiče, krompir in alkohol. Prav tako pa boste žejo gasili zgolj z vodo ali nesladkanim čajem. Čim manj predelanih živil in prav nič pijače iz trgovine. Če boste pridni, boste na teden izgubili 2 kilograma odvečne telesne teže.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.