Če sodite med ljudi, ki se že celo življenje bojujejo z odvečnimi kilogrami, preklinjajo maščobne blazinice okoli trebuha in ste poizkusili nešteto diet, ste verjetno slišali tudi za obliže za hujšanje. Sliši se naravnost sanjsko. Kot bi človeštvu iz nebes poslali darilo, s katerim bi lahko dobesedno »odlepili« svoje odvečne kilograme.

Reklame za tovrstne obliže ste videli na televiziji, zasledili oglase v tiskanih medijih in seveda tudi na spletu. Vsi obljubljajo veliko, ampak ali ta reč sploh deluje? Kako bi lahko nek navaden obliž deloval tako čudežno na naše telo? V prvi vrsti ne gre za navaden obliž. Več o tem pa v nadaljevanju.

Kaj vsebujejo obliži za hujšanje?

Obliži za hujšanje so prepojeni z določenimi snovmi, ki naj bi pospeševale metabolizem in celo zavirale občutek lakote. Navadno boste na deklaracijah tovrstnih obližev našli kofein, kapsaicin, garcinijo in druge rastlinske izvlečke. Načeloma gre v prvi vrsti za to, da naj bi te snovi poživile presnovo in poskrbele za hitrejše topljenje maščob.

Dejstvo je, da morajo seveda najprej priti v naš krvni obtok, da bi lahko delovale. Če vemo, kako deluje kofein, pa je morda mala neznanka kapsaicin. Tega najdemo v pekočih paprikah oziroma v čiliju in feferonih. Zanje pa velja, da zelo blagodejno vplivajo na topljenje maščob.

Kdaj obliž deluje?

Obliži za hujšanje se nosijo ponoči, ko telo počne vse kaj drugega, kot spi. Odvijajo se presnovni procesi, regeneracija in skladiščenje. Za logiko omenjenih obližev velja, da učinkovine iz obliža preko kože vstopijo v krvni obtok in na ta način neposredno vplivajo na omenjene procese v telesu. Ni pa povsem jasno, ali te učinkovine zares počnejo tisto, čemur naj bi bile namenjene.

Obliži za hujšanje

Gre namreč za dejstvo, da kar nekaj pogosto uporabljenih učinkovin ni topnih v maščobi, kar pa je osnovni cilj delovanja za topljenje maščob. Torej, previdno. Predvsem pa se pred morebitno uporabo tovrstnih obližev dobro informirajte na spletu ali pri svojem osebnem zdravniku.

Na katere dele delujejo obliži za hujšanje?

Seveda obližev za hujšanje ne smete prilepiti kamorkoli, vsekakor pa so nekako v prvi vrsti namenjeni boju zoper maščobne obloge na trebuhu in okoli njega. Uporabniki poročajo tudi o različnih stopnjah uspešnosti pri topljenju maščob na predelih stegen in zadnjice.

Morda bi bilo dobro, da pred samo uporabo obližev preverite tudi kakšne forume, kjer se uporabniki med seboj pogovarjajo o učinkih, ki so od osebe do osebe različni. Vsekakor je potrebno pridobiti čim več različnih mnenj, še posebej s strani tistih, ki so jih že preizkusili.

Kdaj je viden učinek delovanja?

Proizvajalci obližev za hujšanje predlagajo redno uporabo izdelka brez izpuščanja vmesnih faz, učinek pa naj bi bil viden po enem mesecu redne uporabe. V primeru redne fizične vadbe naj bi se učinek celo podvojil. Obstaja pa tudi kar nekaj različnih vrst obližev, ki so namenjeni tako topljenju maščob na posameznih predelih telesa kot tudi izgubi odvečnih kilogramov.

In ne le različnih po sestavi rastlinskih izvlečkov, pač pa tudi po principu delovanja. Tako na primer obstajajo magnetni obliži, za katere se verjame, da s svojim magnetnim delovanjem delujejo na določene energijske točke (podobno kot akupunktura) in v sodelovanju z različnimi zelišči v obližu še povečajo svojo učinkovitost.

Predlagamo vam, da se pred uporabo katerihkoli obližev posvetujete s svojim zdravnikom. Vsekakor pa ne zanemarite dejstva, ki je neizpodbitno. Uživajte zdravo, čim manj predelano hrano, veliko se gibajte in pijte dovolj vode. Rekreirajte se, kolesarite, tecite, hodite in ne pozabite na redno jutranjo telovadbo. Presenečeni boste nad učinki!

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.