Imate dovolj vseh vrst diet ter nasvetov prijateljev in prijateljic, ki vsak zase hvalijo svojo? Potem preverite hitro dieto brez pšenice, ki ne bo le pozitivno vplivala na telesno težo, pač pa tudi na kompletno klinično sliko vašega telesa. Zdravje in dobro počutje naj bosta na prvem mestu.

Se sprašujete, kako doseči kaj takšnega hitro in na zdrav način? Verjetno si ta hip predstavljate, da boste lačni kot še nikoli. Pa ne boste, saj boste lahko jedli marsikaj. Nekaterih živil malo več, drugih malo manj. A enemu se boste morali v popolnosti odpovedati.

Pšenica prepovedana!

»Krivec« za to dieto je eden od zelo priznanih kardiologov, dr. William Davis, ki svetuje, da se v boj z odvečnimi kilogrami podate predvsem brez pšenice in izdelkov iz nje. Pri tem se opira na razlago, da je današnja pšenica povsem drugačna od tiste prve, ki je bila za človeka zdrava.

Pšenica prepovedana

Po njegovem mnenju se uživanje pšenice odrazi prav v nabiranju maščobe okoli trebuha, velik vpliv pa naj bi imelo tudi na celotno počutje in stanje človeškega telesa. Kot svetuje, je potrebno reči pšenici NE vsaj za obdobje 14 dni, v katerem naj bi izgubili 5 kilogramov.

In kaj jesti v tem času?

Če se boste lotili omenjene hitre diete brez pšenice, zagotovo ne boste stradali, na voljo pa boste imeli še vedno pester jedilnik. A tega boste morali razdeliti na živila, katerih si lahko privoščite, kolikor vas je volja, in na takšne, ki naj ne bodo prav pogosto na vaši mizi.

Vsekakor pa je k naštetima skupinama potrebno dodati še eno, ki jo lahko poimenujemo kar »prepovedano«. Pa poglejmo, kaj je tisto, po čemer boste lahko segli brez slabe vesti. To so zdrave maščobe (kokosova, oljčno olje, sezamovo olje …), raznovrstna zelenjava (z izjemo krompirja), različni oreščki, jajca, meso in polnomastni sir.

Res? Samo to?

Sploh ne. K prej naštetemu lahko v omejenih količinah prištejete še sadje, sadne sokove, stročnice in izdelke iz soje. A imejte v mislih, da je lahko na vašem krožniku na dan največ do 100 mg naštetih živil. Potem pa pridemo še v rdečo cono, kjer se nahajajo živila, ki ne smejo v vaše telo.

V tem primeru gre seveda za vse izdelke, ki vsebujejo pšenico. V prepovedano skupino sodijo še ocvrta hrana, nezdrave maščobe, sladkane reči in tudi suho sadje, ki lahko vsebuje precej sladkorja. Morda boste sedaj rekli, da potem ne gre samo za pšenico, a dejstvo je, tako ugotavlja dr. William Davis, da se v tem primeru izognemo splošno znanim slabim živilom za naše zdravje.

Pšenica in sladkor delujeta precej podobno

Pri obeh gre namreč za efekt, ko se lakota pojavi kmalu po zaužitem obroku, ki vsebuje eno ali drugo. In zakaj je temu tako? Gre za glikemični indeks, ki pove, za koliko določeno živilo dvigne nivo sladkorja v krvi. Če je ta nivo visok, se sladkor v krvi močno dvigne, a potem tudi zelo hitro pade in občutek lakote je lahko celo večji kot pred tem.

Kadar se boste znašli v situaciji, ko bi dali vse za nekaj sladkega, pojejte kakšen košček temne čokolade, ki ima visok delež kakava. To bo vaš krvni sladkor dvignilo precej manj kot denimo kos kruha ali dva.

Morda bo na začetku nekoliko težje preglasiti pritoževanje iz trebuha, a kmalu boste občutili lahkotnost in več energije, na kar pa se zagotovo ne bo preveč težko navaditi. Pa še pogled na tehtnico bo enako velik motivator tudi za v prihodnje.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.