Nekateri ljudje svojo prekomerno težo sprejemajo kot nekaj vsakdanjega, del svojega življenja, ker tako pač je. Nevarne misli, še posebej, če se ob tem ne zavedajo, da je prekomerna telesna teža krivec za nastanek marsikatere bolezni. Pa omenimo samo povišan krvni tlak, ki je znan tudi kot tihi ubijalec. Tako mu pravimo zato, ker se ga pri rahlo povišanih vrednostih brez merjenja sploh ne zavedamo.

A to ne pomeni, da je vse v redu. Povišan krvni tlak vpliva na ožilje in srce, kar je na koncu zelo pogost vzrok za nastanek srčno žilnih bolezni in celo infarkta. Hujšanje je tako vsekakor nekaj, česar se je potrebno lotiti ob prekomerni teži. Začeli smo nekoliko preteče, a v nadaljevanju se bomo posvetili tudi raziskovanju o tem, kaj se s telesom med hujšanjem dogaja.

1. Med hujšanjem se pojavi slab zadah

Če se še nikoli niste lotili hujšanja, potem tega morda ne veste. Ko človek pospešeno izgublja kilograme in s tem tudi veliko vode iz telesa, se rad pojavi slab zadah. Ne gre za nekaj, kar bi vas moralo močno skrbeti, ni pa prijetno. Rešitev za slab zadah v tem primeru je precej enostavna.

Slab zadah med hujšanjem
Povsem normalno je, če se med hujšanjem pojavi slab zadah.

Bodite pozorni pri hidriranju telesa in ne dovolite, da bi vode v kateremkoli trenutku vašemu telesu primanjkovalo. Najbolje je piti navadno, svežo vodo, ali pa nesladkan čaj. Lahko poglodate tudi kakšno steblo svežega peteršilja, pomaga! Ker hujšate (in tudi zato, ker ni zdravo), se izogibajte sladkanim in gaziranim sladkim pijačam. Po končanem hujšanju slabega zadaha ne bo več.

2. Pozimi vas bo bolj zeblo

Če ste nekoliko bolj zmrzljive narave in se odločite hujšati v zimskem ali hladnem jesenskem času, vas bo še nekoliko bolj zeblo. Vzrok za to tiči v tem, da boste med hujšanjem telesu dovedli precej manj goriva, kot ga je bilo vajeno, zato bo pričelo črpati zaloge.

Odlična novica za vaš pogled proti zaslonu na tehtnici, a nekoliko slabša, kar se mraza tiče. Naj vas to nikar ne odvrne od hujšanja, ali pa da bi zaradi tega prestavljali izgubo kilogramov na poletje. Takrat boste nesrečni, ker jih boste izgubljali do naslednje jeseni. Preženite mraz s telesno aktivnostjo, ki je poleg prehrane ključen element do končnega rezultata.

3. Neprijeten vonj pri telesni vadbi

Človek, ki se ukvarja s športom, se seveda poti. A to še ne pomeni, da tudi zaudarja. Zdrav človek se poti na način, da njegov znoj nima pretirano neprijetnega vonja. Ampak, zakaj je to tako drugače pri ljudeh, ki se želijo znebiti kilogramov?

Neprijeten vonj med vadbo
Tudi pretirano neprijeten vonj med vadbo je nekaj običajnega.

Naj vas nikar ne skrbi. Gre za dejstvo, da se vaše telo aktivno in pospešeno čisti vseh nabranih toksinov. Ti se namreč izločajo na različne načine, tudi preko kože. Neprijeten vonj bo za vas v resnici dobra novica, a bo sčasoma postajal vse manj intenziven, kar vas bo le še bolj vzpodbudilo, da boste vztrajali na tej poti.

Zaskrbljujoči simptomi med hujšanjem

Odvisno od tega, za katero dieto se boste odločili, se bodo pojavljali tudi različni simptomi. Seveda lakote sem ne štejemo, a tudi ta bo izzvenela, ko boste enkrat uredili svojo prehrano in prebavo. Povsem nekaj drugega pa je, če se pojavijo depresija, izpadanje las, majavi zobje, krvaveče dlesni, splošno slabo počutje in podobno. V tem primeru se vsekakor čim prej posvetujte s svojim zdravnikom.

V resnici pa bi vam priporočili, da se že na samem začetku posvetujete z njim na temo izbrane diete. Znano je, da ni vsaka dieta za vsakogar. Še posebej kakšne precej »težke« v kombinaciji z osebo, ki morda trpi za kakšnim bolezenskim stanjem. Potrebno je paziti na vnos vitaminov in mineralov v telo, prav tako pa mu dnevno dostaviti ustrezno količino beljakovin, maščob in tudi ogljikovih hidratov.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.