Človek si iz različnih razlogov želi shujšati. Nekateri zato, ker imajo precej preveč odvečnih kilogramov, drugi zato, ker niso povsem zadovoljni s podobo v ogledalu, tretji zato, da bi jim bile prav kopalke. Odločitev za hujšanje v primeru prekomerne teže je seveda zelo pohvalna.

Paziti pa je potrebno, kako se hujšanja lotimo, in predvsem katero dieto bomo izbrali. Vsekakor je potrebno povedati, da so najslabše diete za telo in zdravje tiste, ki obljubljajo hitro hujšanje brez telovadbe in zahtevajo popolno odpoved večini hrane.

Hitro hujšanje slabo vpliva na zdravje

Zakaj je hitro hujšanje slabo za zdravje, je precej logično in vidno od daleč. Da bi hitro shujšali, je potrebno v trenutku spremeniti prehranjevalne navade in po večini nehati uživati večino živil. Nekatere diete so celo tako brutalne, da zahtevajo zgolj vodo in nesladkan čaj ter nekaj malega suhih krekerjev.

Hitro hujšanje - slabo počutje
Hitro hujšanje lahko vodi do slabega počutja in resnih zdravstvenih težav.

Škodljivo, da bolj ne bi moglo biti! S tem boste ogrozili svoje zdravje tako na fizičnem kot tudi psihičnem nivoju. Sprva bi resda izgubili nekaj kilogramov na hitro, ki pa nikakor ne bi bili posledica kurjenja maščob, ki se jih želite znebiti, pač pa predvsem pospešene izgube vode iz telesa. Voda pa je še kako pomembna.

Hitro hujšanje je stres za telo in duha

Čeprav se bi ob prvem pogledu na tehtnico morda razveselili in se gladili po trebuhu, pa bi začetno navdušenje hitro zamenjala konstantna lakota, pomanjkanje telesne moči in kmalu tudi volje za delo in življenje. S tem bi prišlo do nastanka konstantnega stresa, ta pa lahko vodi v depresijo.

Ob tem dodajmo še nekaj. Ne le, da bi šla vaša misija »kopalke« po zlu in bi se počutili slabo, obenem bi bili tudi videti slabo. Lica bi vam upadla, pojavili bi se temni kolobarji pod očmi, vaše noči bi bile neprespane. Zato je še kako pomembno, da se hujšanja lotite načrtno, dovolj zgodaj glede na želje in cilje ter premišljeno.

Kako pričeti z zdravju prijaznim hujšanjem?

Dobro, stopili ste na tehtnico, debelo pogledali, prav tako vam ni všeč podoba v ogledalu, kopalke pa se zdijo sumljivo skrčene. Čas je za akcijo in hujšanje. A ne iz danes na jutri, pač pa v doglednem obdobju, da bo vaše telo hujšanje dobro preneslo, vmes porabilo zaloge maščevja in ga vrglo v “peč”, kjer se tvori energija in krepijo mišice.

Počasno hujšanje
Počasno hujšanje naj vključuje načrt prehrane in športnih aktivnosti.

Na ta način za vašim shujševalnim podvigom ne bosta ostali le povešena koža in sključena postava. Mišice so zelo pomembne za našo postavo, saj med drugim podpirajo hrbtenico. Obenem pa kožo tudi lepo napnejo, kar je navzven videti še kako privlačno in zdravo.

Pripravite si načrt hujšanja, ki naj zajema število kilogramov, od katerih se želite posloviti. Potem pripravite strateški načrt prehrane, lahko ga sestavite skupaj z osebnim trenerjem ali nutricistom. Striktno držanje začrtanega podprite še z redno vadbo ali vsaj z daljšimi sprehodi in telovadbo.

Ker poletje še ne bo tik za naslednjim ovinkom, ne boste občutili preganjavice in boste lepo počasi napredovali. Prav počasno hujšanje pa je najprijaznejše do zdravja. Vmes se telo resetira, navadi na novo obliko prehranjevanja, sprejme ritem in vas nagradi z lepo postavo ter mnogo boljšim počutjem in pripravljenostjo.

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.