Na priljubljenem kanalu za objavljanje video posnetkov smo naleteli na video predstavitev diete ,za katero verjetno še niste slišali. Gre za tako imenovano Scandi Sense dieto, ki jo predstavlja Suzy Wengel. Kot zanimivost velja omeniti, da pri tej dieti ne gre za odrekanje nekaterim živilom, kot je to praksa pri drugih.

Danska strokovnjakinja za prehrano predlaga zgolj odmerjanje obrokov s pomočjo dlani. Pri tem pa seveda manjša dlan pomeni manjši obrok, večja pa večjega. Vsak posamezen obrok poimenuje »škatla za obrok«, ta pa je sestavljena iz treh do štirih dlani hrane.

4 dlani za obrok

Suzy Wengel torej predlaga prehranjevanje s pomočjo odmerjanja količine hrane z dlanmi. Ker naj bi tako en obrok sestavljala živila, ki pridejo iz štirih dlani, je živila razporedila takole. Ena do dve dlani zelenjave, tretja dlan zajema proteine, četrta dlan pa škrob in sadje.

4 dlani pri Scandi Sense dieti

Na en obrok je dovoljeno uporabiti tudi 3 žlice maščobe in nekaj mlečnih izdelkov. Zanimivo je, da v tej dieti skorajda ne boste našli prepovedanih živil, saj celo čokolado, tortice, sladke pijače in alkohol šteje med »odpustke«, ki se lahko uživajo pod določenimi pogoji, o katerih pa morda nekoliko kasneje.

3 škatle za obrok na dan

Dieto nato razdeli na različne periode in za prvih 14 dni zapove 3 »škatle za obrok« na dan, pri čemer vam mora vsaka zadostovati za naslednjih šest ur.

  • V prvi od treh boste našli papriko, korenje, paradižnik, jajce, slanino in skuto ter hrustljav kruh in jagodičevje. Ste mislili, da je že konec? To pa ne! Dodajte še temno čokolado in mandlje.
  • V drugem paketu boste našli zeleno solato, redkev, piščančje prsi, polnozrnat kruh, jagode, avokado in majonezo.
  • Pa pokukajmo, kaj bo pristalo v zadnji, tretji škatli za obrok. Tu se znajdejo brokoli, šparglji, gobe, brstični ohrovt, losos, čičerika, krompir, koruza, olive, zeleni pesto in olje.

Dovoljeni dodatki in druga pravila

Pri obrokih je dovoljeno zaužiti pijačo po lastnem izboru, dve žlici preliva in 300 ml mlečnih izdelkov na dan. Edino pravilo, ki ga je potrebno zares dosledno spoštovati, pa je naslednje.

Od treh dnevnih obrokov, morata biti vsaj dva sestavljena in prej omenjenih škatel za malico. Tako boste lahko zjutraj zaužili ovsene kosmiče z jogurtom, mandlje in čokolado, če boste pri preostalih dveh obrokih upoštevali merjenje z dlanmi in posamezna živila.

Bi se malce igrali?

Pri Scandi Sense dieti gre zagotovo za eno najbolj nenavadnih diet, kar smo jih kdaj srečali. Za začetek vidimo, da lahko jemo praktično vse in uživamo tudi v pregrehah, kot so na primer čokolada, pijača po izbiri in celo alkohol. Česar pa prav tako ne pričakuje nihče, pa je »igranje s škatlami«.

Predstavljajte si dlani živil, ki ste jih vstavljali v škatle. Sedaj pa iz posamezne vzemite ven kakšno živilo in ga prestavite v drugo škatlo. To pomeni, da boste lahko pri določenem obroku pojedli več, pri drugem pa manj. In ne le to. Če se vam bo zahotelo denimo kozarca vina, lahko to kompenzirate na način, da iz škatle odstranite dlan ogljikovih hidratov.

Gre za dieto, ki je vsekakor nekoliko nenavadna glede na tisto, kar smo poznali doslej. A rezultati govorijo zase in prav nihče, ki se je lotil prehranjevanja po tej metodi, ni bil lačen. Scandi Sense dieta temelji na čim manj predelani hrani in ustrezni količini le-te. Torej, kot so nas učili že stari starši: »Vsega po malo, pa boš zdrav.«

Objavila

Dobrodošli na spletnem portalu, kjer boste izvedeli marsikaj zanimivega o hujšanju in dietah. Moje ime je Mojca in vesela sem, da lahko z vami delim svoje izkušnje in znanje s področja nutricionistike in zdrave prehrane.

Comments are closed.